Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2013

10 πράγματα που δε γνώριζες για τον Picasso

1.Ολόκληρο το όνομα του Πικάσο
 Το χαρακτηριστικό εκείνο του Πικάσο που σίγουρα είναι αξιοπρόσεκτο, θα έλεγε κανείς, είναι το ασυνήθιστα τεράστιο  όνομα του… απαρτίζεται από εικοσιτρείς λέξεις…ακόμη και για τους Ισπανούς που συνηθίζουν να έχουν πολλά  ονόματα ο Πικάσο αποτελεί και σε αυτό, αξιοσημείωτο παράδειγμα!

 2.Ακόμη ένα παράδοξο για το όνομα του
Ο Picasso βαφτίστηκε Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso. Πήρε το όνομα του από διάφορους αγίους και συγγενείς. Παράδοξο  είναι επίσης ότι το επίθετο του “Picasso” είναι το επίθετο της μητέρας του(Maria Picasso y Lopez) και όχι του πατέρα του Jose Ruiz Βlasco.


 3.Η πρώτη λέξη του Πικάσο
Η πρώτη λέξη του Πικάσο ήταν «piz» συντομία της ισπανικής λέξης «lapiz » που σημαίνει μολύβι. Έτσι λέγεται πως ο Πικάσο γεννήθηκε καλλιτέχνης! Ο πατέρας του Ruiz, καλλιτέχνης και καθηγητής τέχνης, του παρείχε την σωστή  παιδεία στην τέχνη από την ηλικία των εφτά ετών. Όταν έγινε δεκατριών χρονών, ο πατέρας του ορκίστηκε να παρατήσει την ζωγραφική καθώς ένιωθε ότι ο Πάμπλο υπερείχε, τον είχε ξεπεράσει κατά πολύ!

 4. Όταν  γεννήθηκε, η λεγόμενη μαμή, η γυναίκα που τον ξεγέννησε θεώρησε πως ήταν θνησιγενή μωρό! (ότι δεν θα ζήσει για πολύ )
Ο Πικάσο είχε τόσο δύσκολη γέννα και ήταν τόσο αδύναμο μωρό που όταν γεννήθηκε, η μαμή θεώρησε ότι ήταν θνησιγενή μωρό οπότε το παραγκώνισε σε ένα τραπέζι και έδωσε όλη την προσοχή της στην μητέρα του! Εκείνος στον οποίο χρωστάει την ζωή του ήταν ο θείος του, ο γιατρός ονόματι Δον Σαλβαδόρ, χάρη στον οποίο  σώθηκε!

 ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΠΙΚΑΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ:
«Οι γιατροί εκείνη την εποχή συνήθιζαν να καπνίζουν μεγάλα τσιγάρα και ο θείος μου δεν αποτελούσε εξαίρεση! Όταν με είδε εκεί ξαπλωμένο παραμελημένο από την μαμή, φύσηξε καπνό στο πρόσωπό μου. Νεογέννητος τότε αντέδρασα αμέσως κάνοντας μια γκριμάτσα και ένα μούγκρισμα μανίας, ενόχλησης.»

 5. Η πρώτη ζωγραφιά του Πικάσο
 Στην νεαρή ηλικία των εννέα ετών , ο Πικάσο ολοκλήρωσε την πρώτη του ζωγραφιά. Απεικόνιζε έναν άντρα ο οποίος καβαλούσε ένα άλογο σε ταυρομαχίες! Το πρώτο αυτό έργο του ονομάστηκε Lepicador.


Η πρώτη του σημαντική ζωγραφιά, ο πρώτος του σημαντικός πίνακας, μια ακαδημαϊκή δουλειά είναι η «Πρώτη Κοινωνία» που απεικονίζει ένα πορτραίτο του πατέρα του, της μητέρας του και της μικρότερης αδερφής του  να  γονατίζουν πριν από μια τελετή. Ο Πικάσο ήταν 15 χρονών όταν το τελείωσε!

6.Ο Πικάσο ήταν από τους χειρότερους μαθητές
Δεν υπάρχει αμφιβολία γι ‘αυτό, ο Πικάσο ήταν ευφυής: καλλιτεχνικά, ήταν χρόνια μπροστά από τους συμμαθητές του, οι οποίοι ήταν όλοι πέντε με έξι χρόνια μεγαλύτεροί του. Παρ’ όλα αυτά, ο Πικάσο  δεν ανεχόταν τους περιορισμούς και ερεθίζονταν εύκολα τα νεύρα του όταν του λέγανε τι να κάνει και συχνά έπαιρνε αποβολές!

 - Επειδή ήμουν κακός μαθητής «εξορίστηκα» στη «φυλακή» – ένα γυμνό κελί με ασβεστωμένους τοίχους και ένα παγκάκι για να κάθεται κανείς! Μου άρεσε εκεί, επειδή πήρα μαζί μου ένα μπλοκ ζωγραφικής και  σκίτσαρα ακατάπαυστα…Θα μπορούσα να είχα μείνει εκεί για πάντα ζωγραφίζοντας αδιάκοπα! –

 7. Η πρώτη δουλειά του Πικάσο
 Ο Πικάσο  υπέγραψε το πρώτο του συμβόλαιο στο Παρίσι με έναν έμπορο έργων τέχνης τον Pere Menach, ο οποίος συμφώνησε να του καταβάλει 150 φράγκα το μήνα (με τα σημερινά δεδομένα των ΗΠΑ περίπου 750 δολάρια).
…Αυτό και αν είναι  τραγική ειρωνεία! Που να φανταζόταν ο Pere Menach τότε, ότι είχε να κάνει με ένα ανερχόμενο αστέρι, με έναν καλλιτέχνη τόσο ιδιαίτερο, τόσο διαφορετικό από τους άλλους, έναν άνθρωπο που έχει αφήσει ανεξίτηλο το σημάδι του  στην παγκόσμια ιστορία της τέχνης, έναν άνθρωπο που μέχρι και σήμερα μιλάμε γι’ αυτόν και τα έργα του!

 8.Κυβισμός: Γεμάτος από μικρούς κύβους
Το 1909, ο Πικάσο και ο Γάλλος καλλιτέχνης  George Braque  συνίδρυσαν ένα καλλιτεχνικό κίνημα το οποίο είναι γνωστό ως ο Κυβισμός. Στην πραγματικότητα, ήταν ένας Γάλλος κριτικός τέχνης ονόματι Louis Vauxcelles που πρώτος έδωσε στο κίνημα το όνομα “περίεργοι κύβοι” ή κυβισμός, αφού διαπίστωσε ότι οι πίνακες του Πικάσο και του Μπρακ είναι “γεμάτoι” από μικρούς κύβους.”


9.Ο Πικάσο κλέφτης της Μόνα Λίζα;
Στην πραγματικότητα όχι, αλλά το 1911, όταν η Mona Lisa κλάπηκε από το μουσείο του Λούβρου, η αστυνομία συνέλαβε το φίλο του Πικάσο, τον ποιητή Guillaume Apollinaire.  Ο Apollinaire ( φίλος να σου πετύχει)με την κατάθεση του  οδήγησε την αστυνομία στον Πικάσο ως ύποπτο! Έτσι τον  ανέσυραν για ανάκριση. Ο Πικάσο ήταν αθώος και εν τέλει και οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι.

 10.Που είναι θαμμένος ο Πικάσο ;
Ο Πικάσο ετάφη στον περίβολο ενός πύργου που αγόρασε σε μια στιγμή αυθορμητισμού  το 1958 στο χωριό Vauvenargues στο νότο της Γαλλίας. Επισκέπτες σε μικρές ομάδες επιτρέπεται τώρα να δούνε την τελευταία κατοικία του, όπου είχε παραμείνει μέχρι  το θάνατό του  σε ηλικία  των 91 χρόνων. Η υπερυψωμένη τύμβος του ολοκληρώνεται με ένα έργο του, ένα γλυπτό του που η δημιουργία του χρονολογείται πίσω στο 1933 και ονομάζεται «Femme au vase».
Ο Πικάσο λέγεται ότι αγόρασε το κτήμα αφ’ότου ανακάλυψε ότι βρισκόταν στις πλαγιές του Mont Sainte-Victoire, τοπίο που ζωγραφίστηκε πάνω από 30 φορές από τον Σεζάν, καλλιτέχνη που ανήκει στην γενιά των ιμπρεσιονιστών. “Μόλις μου αγόρασα τα βουνά του Cézanne,” είπε στον εκπρόσωπό του.
http://modernwriters.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...