Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου 2012

29 κορυφαίοι επιστήμονες του προηγούμενου αιώνα, σε μία φωτογραφία που έγινε έγχρωμη

Μία μυθική συγκέντρωση επιστημόνων, πραγματοποιήθηκε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο Solvay. H αναμνηστική φωτογραφία που βγήκε, έχει γίνει αφίσα στα δωμάτια όλων εκείνων που αγαπούν τη φυσική και τη χημεία. 29 από τους πιο διαπρεπείς και καθιερωμένους επιστήμονες του προηγούμενου αιώνα, ποζάρουν γι αυτό το φανταστικό στιγμιότυπο, όταν τον Οκτώβριο του 1927, συγκεντρώθηκαν για άλλα μία φορά για να συζητήσουν την θεωρία των κβάντα.

Γιατί ασχολούμαστε όμως με αυτή τη φωτογραφία; Γιατί μία χρήστης του Reddit, η σουηδέζα mygrapefruit την έκανε ακόμα πιο συναρπαστική. Την έκανε έγχρωμη. Χρησιμοποιώντας μία τεχνική που ονομάζεται colorization και προγράμματα επεξεργασίας εικόνων όπως το Photoshop, η «καλλιτέχνης» ζωντάνεψε τη φωτογραφία του 1927.

Στη φωτογραφία φαίνονται με την σειρά οι εξής: A. Piccard, E. Henriot, P. Ehrenfest, E. Herzen, Th. de Donder, E. Schrödinger, J.E. Verschaffelt, W. Pauli, W. Heisenberg, R.H. Fowler, L. Brillouin (πάνω σειρά). P. Debye, M. Knudsen, W.L. Bragg, H.A. Kramers, P.A.M. Dirac, A.H. Compton, L. de Broglie, M. Born, N. Bohr (μεσαία σειρά). I. Langmuir, M. Planck, M. Skłodowska-Curie, H.A. Lorentz, A. Einstein, P. Langevin, Ch.-E. Guye, C.T.R. Wilson, O.W. Richardson (κάτω σειρά)

Σημειώστε πως 17 από τους εικονιζόμενους είχαν προταθεί ή είχαν κατακτήσει βραβεία Νόμπελ, με μία από αυτούς, την Μαρία Κιουρί, να είναι η μόνη επιστήμονας που έχει πάρει βραβείο Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες (Φυσική και Χημεία), ενώ ένα από τα ανέκδοτα που έχουν γραφτεί στην ιστορία ήταν η στιχομυθία μεταξύ Αλβέρτου Αϊνστάιν και Niels Bohr, διαφωνώντας για την Αρχή της Αβεβαιότητας που διατύπωνε ο Heisenberg. Λέει ο πρώτος (Αϊνστάιν) λοιπόν πως "Ο θεός δεν παίζει ζάρια". Για να του απαντήσει ο Bohr "Αϊνστάιν, σταμάτα να λες στο Θεό τι να κάνει".
http://www.piperies.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...