Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012

Λύθηκε το μυστήριο μιας από τις πιο διάσημες φωτογραφίες φαντασμάτων;

Η φωτογραφία ενός κοριτσιού μέσα σε ένα κατεστραμμένο από φωτιά κτήριο, αποτελεί μία από τις πιο διάσημες εικόνες "φαντασμάτων" σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ήταν 19 Νοεμβρίου 1995, όταν ο ερασιτέχνης φωτογράφος Tony O' Rahilly, απαθανάτισε με τηλεφακό το παλιό Δημαρχείο, της περιοχής Wem στο Shropshire.


Το ξύλινο κτήριο είχε καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά το 1677 και οι φήμες έλεγαν ότι υπεύθυνο για την φωτιά ήταν ένα 14χρονο κορίτσι, η Jane Chum, που βρήκε τραγικό θάνατο μέσα στις φλόγες.

Οι ντόπιοι, πίστευαν ότι το φάντασμα της μικρής είχε στοιχειώσει την περιοχή τους και οι ιστορίες που μεταδίδονταν από στόμα σε στόμα, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, 333 χρόνια μετά!

Η φωτογραφία του 1995
Το 1995, λοιπόν, ο κ. O'Rahilly, υποστήριξε ότι κατά την εκτύπωση του φιλμ που είχε τραβήξει στο παλιό δημαρχείο, εντόπισε την εικόνα ενός νεαρού κοριτσιού που φοράει ντεμοντέ ρούχα, να στέκεται ανάμεσα στις φλόγες και να κοιτάζει το φακό της κάμερας.
Η εικόνα αυτή έγινε πρωτοσέλιδο σε δεκάδες έντυπα και πέρασε στην ιστορία ως "το φάντασμα του WEM" (από τα αρχικά της ονομασίας του παλιού ταχυδρομείου "Wem Town Hall"). Ο θρύλος για τη Jane Chum, που στοίχειωνε την περιοχή, είχε πλέον και αποδεικτικά στοιχεία!
Η λύση του μυστηρίου;
Πριν από λίγες ημέρες, ο 77χρονος -και αετομάτης!- Brian Lear, εντελώς τυχαία, ανακάλυψε -μάλλον- τη λύση του μυστηρίου! Αναζητώντας παλιές φωτογραφίες της περιοχής, εντόπισε μία καρτ ποστάλ, του 1922, δημιουργία της Shropshire Star's Pictures. Σε αυτήν απεικονίζεται ένας δρόμος της περιοχής Wem, και μία νεαρή κοπέλα να στέκεται στην πόρτα ενός καταστήματος.

Ο κ. Lear, ένας συνταξιούχος μηχανικός και ο οδηγός ταξί, από την πρώτη στιγμή ένιωσε ότι αυτη η κοπέλα δεν του ήταν άγνωστη. Παρατηρώντας την καλύτερα -και με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού-, κατάλαβε πού την είχε ξαναδεί: ήταν ολόιδια με το "φάντασμα του WEM" , που υποτίθεται φωτογράφησε το 1995 ο ερασιτέχνης Tony O' Rahilly, στο κτήριο του παλιού ταχυδρομείου!

Καταστρέφεται τουριστικά η περιοχή, αν αποδειχτεί η απάτη!
Η είδηση αυτή δημοσιεύεται σήμερα σε αρκετές βρετανικές εφημερίδες, προκαλώντας αναστάτωση στην πόλη του Wem, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει μετονομαστεί σε "πόλη των φαντασμάτων" και προσελκύει εκατοντάδες τουρίστες, κυνηγούς φαντασμάτων και παραγωγούς σχετικών ντοκιμαντέρ!

Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ των δύο φωτογραφιών, ενώ ο κ. Lear επιμένει ότι αν συγκρίνουμε τις δύο εικόνες, θα παρατηρήσουμε εκπληκτικές ομοιότητες κυρίως στα ρούχα και το καπέλο.

Αν αυτό είναι αλήθεια, τότε αυτομάτως σημαίνει ότι η φωτογραφία του 1995, είναι αποτέλεσμα φωτομοντάζ. Ο δημιουργός της πήρε την εικόνα ενός κοριτσιού από μία καρτ ποστάλ του 1922 και την πρόσθεσε στο άδειο κτήριο του Δημαρχείου!

Δυστυχώς ο φωτογράφος της δεν ζει -πέθανε το 2005- για να πει τη δική του εκδοχή, ενώ τα γνήσια "αρνητικά" της φωτογραφίας του δεν βρέθηκαν ποτέ!

Βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα

Παρακάτω σας παραθέτουμε και τις δύο εικόνες. Αριστερά είναι η φωτογραφία με το "φάντασμα του WEM" και δεξιά η εικόνα από την καρτ ποστάλ του 1922.

 http://www.pyles.tv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...