Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Δημόσια νοσοκομεία αρνήθηκαν να περιθάλψουν ετοιμόγεννες, επειδή δεν είχαν να πληρώσουν!


«Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία».
Με αυτά τα κεντρικά αιτήματα, η «Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος & στα μέτρα λιτότητας» και η «Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών» επιχειρούν να γνωστοποιήσουν σε όλη την ελληνική κοινωνία, τα πρόσφατα περιστατικά άρνησης δημόσιων νοσοκομείων να περιθάλψουν ετοιμόγεννες γυναίκες, επειδή αδυνατούσαν να προκαταβάλουν το ορισθέν αντίτιμο!


Πρόκειται για περιστατικά που συνέβησαν τον περασμένο μήνα, σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου. Εφαρμόζοντας το μέτρο της "κλειστής ενοποιημένης νοσηλείας" οι υπηρεσίες των νοσοκομείων αυτών αρνήθηκαν να περιθάλψουν εγκυμονούσες γυναίκες που επρόκειτο να γεννήσουν σε λίγες μέρες, διότι δεν είχαν τη δυνατότητα να καταβάλουν το ποσό των 950 ευρώ! Βάσει του τιμοκαταλόγου του Υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή. Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική. Όπως είναι φυσικό, οι γυναίκες αντέδρασαν, κατήγγειλαν τα περιστατικά, ενώ στο πλευρό τους κινητοποιήθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.

Με καθυστέρηση μερικών ημερών, στο θέμα παρενέβη το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο με εγκύκλιό του τόνισε ότι στο εξής δεν θα απαιτείται η προκαταβολή του συγκεκριμένου ποσού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό του τιμοκαταλόγου του υπ. Υγείας και αυτού που καταβάλλεται ως επίδομα τοκετού.


Οι δύο γυναικείες οργανώσεις επανέρχονται στο θέμα, επισημαίνοντας: «Η γέννα δεν είναι εμπόρευμα, όπως την αντιμετωπίζουν οι άθλιοι μνημονιακοί κυβερνήτες μας, σπεύδοντας να θέσουν εκατομμύρια ανασφάλιστες γυναίκες αυτής της χώρας, αντιμέτωπες με το πιο απάνθρωπο δίλημμα: Αν πληρώσω γεννάω, αν δεν πληρώσω δεν γεννάω»!

Αναφέρουν επίσης: "Η φτώχεια καλπάζει και αυτοί οι άθλιοι, μας προκαλούν. Αυτό, έχει για συνέπεια να μειώνονται συνεχώς οι γεννήσεις σε αυτή τη χώρα(-15%), παρά το γεγονός ότι η ανέχεια έστρεψε σε ποσοστό μεγαλύτερο του 15% τις Ελληνίδες να ξεγεννούν στα δημόσια μαιευτήρια. Οι κυβερνήτες μας όχι μόνο τριπλασιάζουν το κοστολόγιο του τοκετού στο δημόσιο και καλλιεργούν την ασάφεια γύρω από το τι θα πληρώνουν ή δεν θα πληρώνουν οι ασφαλισμένες, αλλά και αποφασίζουν και διατάσσουν ότι μερικά εκατομμύρια ανασφάλιστες, θα πρέπει να πληρώνουν από την "άδεια τσέπη" τους αν θέλουν να γεννήσουν! Φοβούμαστε και αναρωτιώμαστε ότι έτσι που πάνε τα (νεοφιλελεύθερα) πράγματα, πόσοι άραγε θα είναι οι ασφαλισμένοι και οι ασφαλισμένες αύριο, μεθαύριο ή έστω σε μερικά χρόνια; Αν κρίνουμε από το γεγονός ότι όσες και όσοι μπαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας καταδικάζονται να μείνουν ανασφάλιστοι από τις μνημονιακές «(αντί)μεταρρυθμίσεις», τότε η απάντηση δεν αφήνει καμιά αμφιβολία: οι σημερινές, αυριανές και μεθαυριανές γυναίκες σε ηλικία να τεκνοποιήσουν θα είναι στη πλειοψηφία τους ανασφάλιστες. Και άρα, θα είναι ακριβώς αυτές, που θα πρέπει να πληρώνουν αν θέλουν να γεννήσουν"...

Και καταλήγουν: Ζητάμε, τα αστρονομικά ποσά που θα εξοικονομούνται, να πηγαίνουν αμέσως, όχι πιά στις τσέπες των ντόπιων και ξένων πιστωτών/τοκογλύφων, αλλά στην ανακούφιση των αμέτρητων φτωχών και σε επενδύσεις στην υγεία, στη παιδεία, στο πολιτισμό, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή, σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη".


MAIΡΗ ΠΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...